Lugemiselamus

Jay Asher “Kolmteist põhjust”


Jay Asheri “Kolmteist põhjust” jõudis eile lõpuks minu kätte. See, ilmudes kiiresti populaarseks saanud ning üle kümne noortekirjanduspreemia võitnud USA bestseller, on ka meie lugejate seas nõutud raamat, nii et mul tuli natuke ootata ja kannatada, enne kui teose oma pihkude vahele sain. Hakkasin eile kohe lugema ja…ei raatsinudki raamatut enam käest panna! See oli niivõrd põnev ja kaasakiskuv, traagiline ja mõtlemapanev ning huvitavas stiilis kirjutatud romaan.

Keskkooli viimases klassis õppiv Hannah sooritab enesetapu. Vahetult enne pöördumatu sammu astumist postitab ta paki 7 kassetiga. Kassettidele on neiu rääkinud Oma Loo – 13 põhjust, miks ta otsustas elust lahkuda. Kassettidega kingakarbile on määratud jõuda järgemööda inimesteni, kes on mingil moel põhjustanud Hannah traagilise lõpu.

Põnevikuvormis nukrat lugu räägitakse enesetapu sooritanud Hannah Bakari ja ühe kassettide adressaadi – Clay Jenseni sõnade läbi. Hannah lindilt tulev tekst vaheldub Clay mälestuskatkete, tundmuste ja arvamustega selle kohta, mida ta lindilt kuuleb. Ridades on pinget, mis hoiab sind kinni ja paneb palavikuliselt edasi lugema. Sa tahad teada kes ja miks… Miks?!

Kõige hirmutavam oli pärast raamatu enesesse ahmimist tõdeda, kui väga meie kõige pisemadki tehtud või tegemata teod teisi võivad mõjutavad. Me oleme kõik omavahel seotud, samas, me oleme kõik nii üksi… Me tahame, et meid kuuldaks ja mõistetaks, aga me ei julge olla need, kes me oleme, me ei usalda ja ei palu abi. Me oleme üksi… Mõista, miks keegi otsustab sooritada enesetapu, on keeruline. Selleni võivad viia lugematul hulgal erinevaid pisidetaile, mis kumuleeruvad ja tekitavad meis talumatu psühholoogilise pinge, millest lahtisaamiseks valitakse vabasurm. Aga kas see on parim lahendus? Ei. Tuleb osata paluda abi. Peame õppima nägema abivajajaid. Mis põhiline, ei tohi unustada, et –  me ei ole üksi.

Raamatu lõpp on helge ja soe, annab lootust ja natuke lohutab. Igal juhul soovitan lugeda.

Raamatu viimastelt lehtedelt leiab intervjuu autoriga, milles ta räägib, kust tuli raamatu kirjutamise idee ja muude põnevate faktide seas märgib Jay Asheri ära, et kuulas perioodil, mil raamat valmis palju Buffalo Tom-i ja lõpu kirjutamise aegadel kõige rohkem nende lugu “Larry”.

Niisiis, head kuulamist…  ja kaasakiskuvat lugemist.

3 kommentaari “Jay Asher “Kolmteist põhjust”

  1. Just lõpetasin selle lugemise. Oli väga haarav, nii et ma lugesin ühe jutiga läbi. (Okei, korra mängisin lapsega ka. :P ) Lõpp oli tõesti soe ja lootustandev.

  2. Lugesin juba tükk aega tagasi läbi, kuid on senini meeles. Hea raamat, kaasahaarav ning paneb mõtlema. Siin on nii kurbi kui ka rõõmsaid sündmusi, nii et masendus õnneks lugemisel peale ei tulnud. :)

Lisa kommentaar