Lugemiselamus

Reeli Reinaus “Must vares”


Reeli Reinaus on oma romaani “Must vares” kirja pannud kaasahaaravalt ja loonud üsna realistliku pildi tänapäeva noorte elust ning tegemistest. Uudne ja huvitav oli seda raamatut lugeda, kuna seal leidis käsitlust tänapäeva noorsookirjanduses seni veel läbikirjutamata rassismiteema.

Maalt tuleb linnakooli õppima Liis, kelle üllatuseks kõik tema uued klassikaaslased käituvad võltsilt ja hoolimatult. Kõik püüavad välja näha ja käituda nii nagu nad mitte millestki ei hooliks, väljaarvatud muidugi mõnda kampa kuulumine.  Liis puutub selles kõledas linnadžunglis kokku narkootikumide, alkoholi liigtarbimise, vägivalla ja rassismiga. Kui kõik teised klassikaaslased püüavad endast jätta võimalikult “lahedat” muljet ja pidevalt silma paista ja kuuluda mõnda kampa, siis mulatipoiss Seth on ennast teistest täiesti isoleerinud. Ta elab omas maailmas. Ja seda seetõttu, kuna kogu ülejäänud klass teda vihkab. Vihkab tumedanahalist ning lastekodust pärit poissi. See maailm hakkab muutuma siis, kui Seth ühel hämaral õhtupoolikul Liisi pargis ahistajate käest päästab.

Reeli Reinausi “Must vares” võitis Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev 2009. aasta noorsooromaanivõistlusel esimese koha.

Üks kommentaar “Reeli Reinaus “Must vares”

Lisa kommentaar